Natthikos vänner

En fond i Björn "Natthiko" Lindeblads anda

Några ord från Björn
Fonden "Natthikos Vänner" förvaltas som en självständig fond inom Mundekullas ideella förening. Fondens primära syfte är att hjälpa Mundekulla att överleva Coronavirusets ekonomiska effekter. Ett eventuellt överskott kommer att användas till att möjliggöra för fler mindre bemedlade att delta i Mundekullas retreats kring teman som närvaro och medkänsla. 
Mundekulla är unikt. Det finns ingen liknande plats i Sverige. I över 20 år har Mundekulla stöttat, lockat och uppmuntrat det som är vackrast i varje människa. Vi är tiotusentals som blivit lite mjukare, lite öppnare, lite vaknare och lite klokare av Mundekulla. Ditt bidrag kommer hjälpa ännu fler att få vara med om samma sak. Finns det något världen behöver mer just nu?" 

Björn ´Natthiko´ Lindeblad 2020-03-19

Stötta gärna fonden "Natthikos vänner"
Swish: 123 686 52 81

Bankgiro: 5468-6878 

Bakgrund
Fonden skapas med anledning av att vi tvingades ställa in två kurser om 200 personer i april 2020 på Mundekulla till följd av Coronaviruset. Följdeffekten av detta och andra inställda kurser gör att ekonomin för Mundekulla är mycket ansträngd varpå vi vill tillsammans med Björn vill sträcka ut en hand till er som uppskattar våra respektive engagemang och verksamheter.
Vår förhoppning är även att Mundekulla i framtiden ska förvalta delar av "Björn Natthiko Lindeblads arv" då hans föreläsningar och engagemang går i linje med Mundekullas värderingar och livssyn. 

Björn Natthiko Lindeblad
Björn Natthiko Lindeblad var buddhistmunk i den thailändska skogstraditionen 1992-2008 och har undervisat i meditation i snart 20 år i ett halvdussin länder. Han arbetar även som talare och är högaktuell just nu med turnén "Nycklar till frihet". Hans "Sommar i P1" från 2012 var ett av den sommarens mest kritikerrosade. Tillsammans med Navid Modiri drev han podden "Björn & Navid", och bland hans övriga bidrag till poddosfären är 4 avsnitt i Framgångspodden de mest uppmärksammade. Björn har varit en flitig gäst i TV-sofforna. Under 2019 och våren 2020 fyllde Björn arena efter arena runt omkring i Sverige med föreläsnings serien "Nycklar till frihet"

Bland Björns andliga förebilder återfinns Adyashanti, Eckhart Tolle, Byron Katie, Ajahn Sumedho och Ajahn Sucitto.
Vill du veta mer om Björn är du välkommen att besöka natthiko.se

Här följer ett facebook inlägg av Björn Natthikos Lindeblad inför fondens skapande

Några månader innan jag blev munk, cyklade Niklas hemåt från Lund en septemberkväll. Han var 20 år gammal, studerade teknisk fysik på LTH, och hade hela livet framför sig.
Men Niklas kom aldrig hem den kvällen. Han hittades i ett dike några dagar senare, mördad med över 20 knivhugg. Än idag är brottet olöst, 29 år senare.

Niklas bror Peters liv blev aldrig detsamma igen. Peter sökte sig till naturfolk, och avskildhet. Han bodde som eremit i dom småländska skogarna i tre år. Peter hittade till slut sitt förlåt, och bestämde sig då för att göra världen lite ljusare efter allt mörker som stormat in den där september-kvällen 1991.
Så han startade Mundekulla. Sveriges i särklass finaste, mest storhjärtade retreatcenter/kursgård, tycker jag. Mitt i dom småländska skogarna. Med nästan bara byggnadsmaterial som återanvänts från andra byggnader. På nästan ingen budget alls. Precis som nästan alla andra sådana ställen har ekonomin alltid varit knackig. Men tack vare Peter, och alla han har och har haft omkring sig, så lever Mundekulla än idag.

Men Corona-effekten har varit förödande. Nästan alla kurser och retreats i vår har fått ställas in. Bland annat dom två helgretreaten jag skulle leda 3-5 och 17-19 april.
Görs ingenting kommer Mundekulla att gå i konkurs innan hösten är här. Så snälla hjälp oss att hjälpa Mundekulla att överleva. Peter har skapat en fond som heter "Natthikos vänner" Den är en del av Mundekulla ideella förening.
Tycker du att det känns viktigt att bevara en plats där 10 000-tals människor fått all uppmuntran man kan önska sig att ta fram ännu mer av det som är allra vackrast i oss människor, så överväg gärna att bidra med en penninggåva.
Vill du vara en del av att hjälpa en himla massa människor att växa i närvaro, medkänsla, uppriktighet, tålamod, tacksamhet, förnöjsamhet, förlåtelse, förbundenhet, självinsikt, kreativitet och visdom? Finns det något alls planeten behöver mer än just det just nu?

Fondens unika Swish är 123 686 52 81. Fondens unika bankgiro är 5468-6878. Jag sätter bollen i rullning med en donation på 3 000 kronor.
Ett innerligt tack för ditt engagemang!

Ps: Varje dag i 17 år sjöng vi en välsignelse innan vi åt vår måltid. Bilden togs då jag var på besök hos Thanissaro Bhikkhu, även känd som Ajahn Geoff. Hans kloster låg mitt i en avokado-odling utanför San Diego. I just dessa tider kan det ju vara intressant att veta att några av raderna i måltidsvälsignelsen handlar om att "Precis som floderna fyller havet, måtte dina gåvor här idag hålla dig frisk och fri från sjukdom. Precis som månen fylls den femtonde dagen, måtte ditt hjärta fyllas av det du djupast längtar efter." Lite fritt översatt.
Jag kan fortfarande inte låta bli att sjunga med, när jag besöker mina gamla kloster. Yatha varivaha pura...


Björn Natthiko Lindeblad 2020-03-20

Se inlägget på facebook>>

Björn och Elisabeth medverkar i Malou

Första intervjun 1993 när han levde som munk

Björn och Navid möter Malou

Det är aldrig försent att förändras