Utmärkelser

2022
Peter Elmberg och Stephanie Verstift bjuds in till Sverigemiddag av Kungahuset
Efter några inställda middagar på grund av pandemin har nu kung Carl XVI Gustaf åter bjudit in till sin traditionella Sverigemiddag på Stockholms slott. Sedan 2014 bjuder Kungaparet in drygt 100 personer till Kungahuset och vid årets middag är två personer från Mundekulla representerade.
Peter Elmberg är en av grundarna till Mundekulla kurs- och retreatcenter i Emmaboda kommun. De har sedan start för 25 år sedan haft en stark miljö- och hållbarhetsfilosofi som bland annat innefattar att tänka sju generationer i allt de gör. Pionjärarbete inom återbruk och energismarta lösningar gjorde Mundekulla Retreat Center till vinnare av ett pris inom cirkulär ekonomi som delas ut av Energikontor sydost 2019. Under pandemin har de drabbats mycket hårt och har kommit i kläm mellan regelverk och stödsystem. Detta har snarare gjort dem kreativa och de började tidigt med livestreamade events och har lyckats hålla igång engagemanget kring Mundekulla. Med hjälp av crowd funding tryckte de även en egen vegetarisk kokbok, innehållande recept av chefskocken Stephanie Pascalle Verstift. Kokboken "Mundekulla Cooks" utnämndes till "Sveriges bästa vegetariska kokbok 2020" av organisationen the Gourmand World Cookbook Awards! Den vann även i katergorin "Best Hotel Cookbook Sweden". År 2021 utsågs boken, av samma organisation, till världens bästa vegetariska kokbok.

2021
Världens bästa hotell kokbok 2021
Mundekullas kokbok "Mundekulla Cooks" utnämndes till Sveriges bästa vegetariska kokbok 2020 och har nu även fått pris som världens bästa hotell kokbok 2021 av en Fransk organisation vid namn "Gourmand Cookbook Awards"
Det vi en gång lade grunden till i den lilla byn Mundekulla för närmare 25 år sedan var en udda företeelse i Smålands djupa skogar långt från ”civilisationen". Nu kommer vår filosofi och matlagningskoncept att "serveras" ut i världen. Vår chefskock Stephanie Verstift har gjort ett enastående jobb med boken. Den är verkligen läsvärd och ger även en inblick i vardagen på Mundekulla och vår hållbarhetsprofil som genomströmmar varje andetag...
Läs mer>>


2020
Sveriges bästa kokbok 2020
Mundekullas kokbok "Mundekulla Cooks" utnämndes till "Sveriges bästa vegeteriska kokbok 2020" av organisationen the Gourmand World Cookbook Awards! 
Den vann även i katergorin "Best Hotel Cookbook Sweden"!
Så här utrycker författaren och Mundekullakocken sin förjusning..
Feeling so grateful for all the amazing people who made this possible! Thanks to your contributions we won the competition amongst the biggest Swedish publishers such as Norsteds, Bonnier Fakta and Natur&Kultur. / Stephanie Verstift 

Läs mer>> 

"Honouring Our Mother Earth" inleder internationell FN konferens
Mundekullasången "Honouring Our Mother Earth" (H.O.M.E project) släpptes på världsmiljödagen den 5 juni 2020 med närmare 100 röster från över 25 olika länder såväl barn som ursprungsfolk med intentionen att visa att vi är många som står upp för klimatet oavett ålder, kön, kultur, ras, kultur. Läs mer>> 

2019
Mundekulla erhåller hållbarhetspris från Energikontor sydost

Pionjärarbete inom återbruk och energismarta lösningar gjorde Mundekulla Retreat Center till vinnare av ett pris inom cirkulär ekonomi som delas ut av Energikontor sydost 31 okt 2109. 
Tänk sju generationer framåt! Den tanken har varit ledande för Peter Elmberg under utvecklingen av Mundekulla Retreat Center sedan 1998. En annan orsak till framgången är den nätverksbaserade affärsmodellen, som vuxit fram under åren. "Det handlar om att våga drömma stort, men att starta i liten skala, säger Peter Elmberg, ägare till Mundekulla och fortsätter, bryt ner din dröm, din stora idé i mindre bitar och se vad du kan göra nu."
Läs mer>>
Motiveringen till priset lyder:
Mundekulla Retreatcenter har visat att det är möjligt att bygga en framgångsrik verksamhet samtidigt som energi- och klimatfrågorna är centrala. Mundekulla är byggt med återbrukat och miljövänliga material, har solpaneler på taket och restaurangen använder lokala och säsongsanpassade råvaror till sin till största delen veganska meny.


2017
"Årets Lantis" Nr 7
Peter Elmberg fick Stora Landpriset 2000 och har fortsatt utveckla Mundekulla Retreatcenter till en högklassig mötesplats. Kritikerrosad för den aktuella musikalen Hemstannarna som i kvalitet jämförts med Kristina från Duvemåla. (Vinnare år 2017 blev Mandelmanns och Peter hamnade på sjunde plats på en lista av 100 pers)
Läs mer>>

2016
Peter Elmberg får Kalmar landstings kulturstipendium
Peter Elmberg ska använda stipendiet för att skriva musikalen "Hitkommarna", baserat på mötet med dagens invandrare/flyktingar som befinner sig i Sverige. Stipendiet möjliggör att slutföra manus och musik, att arbeta med regissör och ensemble. "Hitkommarna" är andra delen av musikalprojektet Nybyggarland där första delen "Hemstannarna" framförts 30 gånger i regionen.
Stipendiet delades ut i anslutning till landstingsfullmäktiges sammanträde.

2015
"Årets Lantis" Nr 49
Peter Elmberg från Mundekulla, turnerar för fullsatta hus runt i Småland och Blekinge med musikalen Hemstannarna om dem som inte emigrerade under fattigåren utan stannade och byggde upp landet."
(Vinnare år 2015 blev Prinsessan Sofia)
Läs mer>> 

2014
"Centerns Miljöpris"
Den 5 juni är det världsmiljödagen som årligen firas över hela världen sedan 1972 då den instiftades efter en världsmiljökonferens i Stockholm. I anslutning till dagen delar Centerpartiet, Emmaboda ut ett miljöpris till ett företag eller förening som arbetar för insatser som främjar miljön.
"Årets pristagare är Mundekulla Kursgård där Berndt, Peter och Anne Elmberg under 15 år gjort stora miljöinsatser och skapat Mundekulla Kursgård. Man började redan 1988 med mangårdsbyggnaden som man varsamt restaurerade genom att använda ekologiska och hållbara produkter. Sedan har byggnationen fortsatt där stora delar av materialet är återanvänt. Man har isolerat med ekologiska material och använt sågat virke från vindfällor på den egna gården. Hela anläggningen är byggd och drivs utifrån ekologisk profil. Man har installerat en solcellsanläggning på 120 kvm som genererar ca 17.000 kwh/år. Vid kurser och arrangemang serverar man ekologisk närodlad mat. Dammar är grävda på området för att rena vattnet. Det har anlagts vandringsstigar och skapats naturvårdsområden. Mundekulla kursgårds målsättning är att leva, bygga, bo, utveckla och driva verksamhet i enlighet med  naturen"
Grattis vi önskar lycka till i fortsättningen med ert arbete för utvecklingen av ett hållbart samhälle och även för ert arbete som värdefulla landsbygdsföretagare.  

2013
"Mundekulla vinner solceller"

300 privatpersoner, bostadsrättsföreningar, vandrarhem, campingar, kursgårdar och skidanläggningar deltog i Sveriges forum för solelsintresserade (EgenSolel.se) där man kunde vinna en mindre solcellsanläggning. Vinnare blev Peter Elmberg och Mundekulla Kursgård i Långasjö i Småland som tillsammans med sin pappa och sin fru sedan 1998 byggt upp en omfattande kurs- och konferensverksamhet med tydlig miljöprofil. Kursgården, som idag omfattar 1500 kvm byggnation, är byggd helt i trä och har löpande byggts ut med miljövänligt och återanvänt material från i första hand lokala leverantörer samt egen skog. I juryns motivering står det bland annat: ”Mundekulla Kursgård har med sin geografiska placering, skuggfria takytor och stort antal besökare alla förutsättningar för att få stor nytta av en egen solcellsanläggning och samtidigt sprida information om hur enkelt det är att producera egen solel. Dessutom har Mundekulla Kursgård under Anne och Peter Elmbergs ledning genom många år visat ett mycket starkt miljöengagemang, vilket gör dem till mycket värdiga vinnare.” Läs mer om utmärkelsen
Priset utgör 30.000:- och medförde att Mundekulla installerade en 120 kvm stor solcellsanläggning på ladugårdstaket  Läs mer i Mundekullabloggen

2011
"Sveriges vackraste och hetaste Retreatcenter"
"Peter Elmberg och fadern Berndt Elmberg fick Stora Landpriset år 2000 för sin imponerande renovering av av en gammal fastighet i Mundekulla. Under de följande 10 åren har Peter tillsammans med sin fru utvecklat Mundekulla till ett av Sveriges vackraste och hetaste kultur och retreatcentra."
(Tidningen Land, Jan 03/11)

2009
"Medvetet val"
Den 6 nov nominerades Mundekulla till "Leva-Priset" i kategorin "Medvetet Val" enl följande:
"Alla företag kan göra något för att bli mer miljövänliga och det är inspirerande att Mundekulla går hela vägen i sin vision av helhetstänkande med hållbar och ekologisk verksamhet i alla led."
Läs mer om nomineringen och Galan på Berns den 6 nov -09.

"Byggstenen"
Den 9 maj tilldelades Berndt Elmberg "Byggstenen" för restaurering och nybyggnation med ekologiskt perspektiv i Mundekulla. Priset delas årligen ut av SBR (Svenska Byggnadsingenjörernas Riksförbund)  "...till en individ eller grupp som gjort en föredömlig insats för byggandet i Norden.

"Mundekulla Eco Living uppmärksammas i Expressen"
Mundekulla är inte i första hand ett turisthotell, men erbjuder mycket hög njuta och slappna-av-faktor.
Läs mer>>

2008
"Sveriges miljövänligaste festival"
Mundekulla Musikfestival utses till Sveriges miljövänligaste festival -08 med följande motivering:
"För en miljöhänsyn som genomsyrar festivalen – såväl information och festivalbygge som mat och avfallshantering." Priset delas ut under 2009 års festival av Miljökollektivet FOT som varje år belönar den bäst miljöanpassade festivalen i Sverige med GuldFOTen. FOT arbetar för en ekologisk hållbarhet i allmänhet och i underhållningsbranschen i synnerhet.

"Årets lantis 40 och 72"
Tidningen Land utser varje år 100 "lantisar", som satt en liten ort på kartan och som med sina insatser gjort landsbygden intressant och spännande. Mundekulla fanns representerade på både 40:e och 72:e plats med följande motiveringar: "Berndt Elmberg har med sin årliga konferens i Emmaboda skapat en av landets viktigaste mötesplatser för landsbygdsutveckling" samt "Peter och Anne Elmberg på Mundekulla Kurs- och Retreatgård har utvecklat en omtyckt och växande mötesplats, där det tidigare stod ett förfallet hus".
På första plats kom Nanne Bergstrand, Öland som tog Kalmar FF till Seger i fotbollsallsvenskan 2008.

2007
”Brobyggare”
Tidningen Leva lyfter årligen fram 100 inspirerande människor i Sverige varav Peter Elmberg fanns representerad med följande motivering: "BROBYGGARE- Peter Elmberg för hans brinnande intresse för brobygge mellan olika människor, nationaliteter och religioner".

”Tidernas bästa låt”
Peters sång "Now is the time" utnämndes till "Tidernas bästa svenska låt" enligt Tidningen Citys läsare
(600 000 läsare/dag): "Det blev varken en tungviktare som Eldkvarn, Laleh eller Timbuktu som drog det längsta strået i Citys låtstafett. Efter läsaromröstningen står det klart att Peter Elmbergs 'Now is the time' är den bästa låten av en nu levande svensk artist."
Ur Tidningen City - 4 maj 2007

2006
”Årets Karl-Oskar”
Den 14 februari varje år (Alla hjärtans dag) utnämner Emmaboda kommun årets "Karl Oskar" och "Kristina" bland dess invånare. Årets Karl Oskar  2006 tilldelades Peter med följande motivering: "Vår Karl-Oskar 'invandrade' till Småland. Han har ett stort engagemang och drivs av det han tror på. Han ser alltid till att nya idéer blir verklighet. Han har ett stort hjärta och vurmar om den lilla människan."
Här följer ett utdrag ur det längre nomineringsbrevet
"Peter driver Mundekulla Kurs- och Retreatgård med sin hustru Anne. Varje år besöker närmare 1 000 människor Mundekulla för att delta i det breda utbudet av aktiviteter, t ex föreläsningar, kurser och festivaler. De bjuder på en upplevelse med glädje, spännande tankar och insikter som kan ge positiva förändringar i livet. De har anammat det behov som finns för människor att stanna upp och hämta kraft för att orka med vardagens stress och måsten. Sång och musik är ett naturligt inslag i Mundekulla. Peter har gjort över 1 000 spelningar och släppt ett antal skivor. För 8:e året i rad anordnas en musikfestival med sång och musik från hela världen. Festivalen är till för hela familjen och helt drogfri . Peter anlitas flitigt som föreläsare eller samtalsledare på olika håll i landet. Han tar upp svåra frågor som kriser, mobbing, att vara medmänniska och mycket mer. Som utbildad beteendevetare med egna erfarenheter har han mycket att ge. Han har även arbetat fram en handlingsplan för arbetslösa, ungdomar på glid, utstötta, sjukskrivna som är på väg tillbaka m.m. Peter använder denna som underlag i sitt arbete som har gett mycket bra resultat. Söndagen 23/1-2005 anordnade Peter en välgörenhetsgala i Emmaboda Folkets Hus för tsunamins offer och med stormen Gudrun i åtanke. Med kort varsel engagerade han många duktiga artister, ledde själv galan och uppträdde och samlade in över 40 000:-. Världen behöver flera medmänniskor som Peter!"

2005
"Årets Kvinna"
Anne Solveig utses till "Årets kvinnliga förebild" för hennes engagemang för kvinnor av föreningen Livshuset.

2002
”Månadens profil”
Anne och Peter Elmberg utsågs till "Månadens profil" av Kvinnor Kan utifrån följande motivering:
"Anne och Peter är ett bra exempel på en självklar samverkan mellan man och kvinna. De är goda förebilder med en vilja och tro att det finns en styrka och ett blomstrande liv i glesbygden. Genom deras musik, levnadssätt och sitt engagemang i Mundekulla har de inspirerat mängder av människor."

2001
”IM Priset”
IM-priset (Individuell Människohjälp) till Britta Holmströms minne tilldelades Peter Elmberg och Nalin Pekgul. Motiveringen för Peter löd: "Peter Elmberg har genom sin musik och sitt generösa och osjälviska levnadssätt förmått sprida ljus, hopp, tillförsikt och tro på framtiden. Han har lyckats att göra något kreativt av sorgen efter sin bror Niklas tragiska bortgång hösten 1991. Med sitt ärliga och raka förhållningssätt och sitt engagemang har han fångat såväl ungdomar som vuxna och bidragit till att stärka opinionen för fred, frihet och förståelse mellan människor - mot våld, förtryck och rasism. Han är en omvittnad glädjespridare och en god förebild i dagens samhälle." Priset bestod av en resa till något av IMs biståndsländer samt 15 000:-. Peter och Anne valde att resa till Indien och besöka tibetanska bosättningar, sista dagen fick de även en privat audiens med Dalai Lama.

”Stora Landpriset”
Peter och Berndt Elmberg tilldelades 2001 års "Landsbygdspris" som årligen delas ut av Tidningen Land. De erhöll priset med tanke på restaureringen av huset i Mundekulla samt den samlingsplats som Mundekulla kommit att bli, från att ha varit ett förfallet ödehus under 15 år.

2000
”Emmaboda kommuns miljöpris”
Berndt erhåller Miljöpriset från Emmaboda kommun för restaureringen av mangårdsbyggnaden i Mundekulla

1996
"SM-mästare i gatumusik”
Peter reste runt i Europa och Sverige där han spelade sig fram på gator och torg med hjälp av en trumma på ryggen samt munspel, cymbaler, gitarr och sång. Han deltog i en tävling och vann denna efter tre deltävlingar och korades till svensk mästare i gatumusik (bland 70 medtävlare) och erhöll prissumman 15 000:-. Han begav sig därefter till USA för att studera indianhistoria innan han bosatte sig i Mundekulla sommaren 1997.